Mentál Terasz

Értékes vagy – mondják..

2024. április 12. - Mentál Terasz

A tudásod értékes, de akadályozhat is. Ha csak halmozod cél nélkül, lehet megelőz, aki kevesebbet tud. Mert abban viszont biztosabb, hova tart. Figyeld meg, jegyzetelj és kezdd el jól használni, ami már benned van.

pexels-andrea-piacquadio-3768145.jpg

Egyesek szerint a tudás maga a hatalom. De vajon ezek az emberek miért is szeretnének uralkodni bárki felett? Félelemből?

Másoknak az érték, ha nem tudsz valamit. Igen, ha még új vagy valamiben, ha nem ismersz bizonyos szabályokat, dolgokat, tételeket.

Van, akinek az a célja, hogy ez a nemtudásod minél tovább így is maradjon.

Mert az az ő biztonsága. És vannak, akik segítenek jól tanulni, fejlődni.

Megint másoknak az jelenti az értéket, hogy mit rejt a bankszámlád – vajon mikor jönnek rá, hogy a pénz csupán egy eszköz és nem az emberi mivoltunkat jellemzi?

Talán a halálos ágyukon, amikor lehet egyetlen őszinte arc, érzés sem lesz körülöttük? Talán akkor sem.

A pénzhez sokan a státuszt is azonnal hozzákötik – mert a világ szemében ekkor vagy valaki. Holott nem egy olyan személyt fel tudunk sorolni, aki e szerint a szemlélet szerint egy senkinek számított volna, mégis hatalmas hatása lett az emberiségre – vagy annak legalább egy részére.

A pénz magában nem érték, de azzá teheted – tőled függ, hogyan kezeled, akár csak a gondolatot is.

És az eszedbe jutott már, mit jelent az időd? Vajon másnak mit jelent, amikor elveszi tőled? Nem, nem amikor önszántadból adod, hanem amikor jogot formál rá.

A legnagyobb értékeddel él vissza. Te pedig azt adod – akinek adod. Vajon becsülöd eléggé vagy észre sem veszed, mert azt hiszed, ez így van rendjén.

Pedig az időd sosem kapod vissza.

Tudás, pénz, idő. Bármelyikkel félrecsúszhatsz és hiheted azt, hogy semmi vagy.

De akkor mégis, mit jelent értékesnek lenni?

Azt a hitrendszert, amit saját magadnak állítasz fel.

A leckékből, a tanulságokból, hogy mi tesz boldoggá és mi az, amit már nem vagy hajlandó elviselni – akkor sem, ha a csillagokat ígérik cserébe.

Értékesnek lenni önmagadban kezdődik és valójában ott is végződik.

Tőled függ, hogy ezt miben méred, ahogyan az is, hogy ez a mérce légvárakon vagy mélyre nyúló gyökereken alapszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mentalterasz.blog.hu/api/trackback/id/tr8518379991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása